Logoterapeutické hodnoty v zážitkové pedagogice pro adolescenty - Pitr, Roman (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o využití logoterapeutických hodnot jako inspirace pro zážitkový program určený dospívajícím za účelem integrovat je do jejich identity. Cílem je nalezení styčných témat mezi logoterapií a adolescencí s využitím pro přípravu zážitkového kurzu. Práce začíná psychologickou charakteristickou věku adolescence se zaměřením na Eriksonem popsanou identitu jako hlavní téma tohoto období. V další kapitole pojednává o logoterapii a jejích základních pojmů a hodnot. V kapitole o zážitkové pedagogice se zabývá charakteristikou tohoto směru a jejími praktickými prvky, jimiž jsou dramaturgie, hra, motivace a reflexe. V poslední části se snažím o vytyčení hlavních styčných bodů mezi logoterapií a adolescencí. Těchto bodů pak využívám pro sestavení tématu zážitkového programu a formy kurzu s návrhem využití několika her.
Logotherapy values in experiential education for adolescents
Keywords: adolescence; identita; logoterapie; smysl života; zážitková pedagogika; adolescence; identita; logoterapie; smysl života; zážitková pedagogika