Konverze prostřednictvím přízvuku v současné angličtině - Vančurová, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá přízvukem v anglických slovech. V teoretické části informuje o jeho základním vymezení, pravidlech pro jeho umisťování a představuje nám pojem redukce. Svou pozornost soustředí zejména na slova, jež mají identickou pravopisnou formu, ovšem v důsledku jiné pozice přízvuku v různých slovních druzích velmi výrazně mění svou výslovnost. Jsou to tzv. word-class pairs, na které je zaměřena výzkumná část. Cílem výzkumu je vytvořit co nejúplnější přehled slov, u nichž k tomuto typu konverze dochází. Výzkumná část je podle počtu slabik v konkrétních slovech rozdělena do kapitol. V každé z nich jsou obsaženy abecední seznamy jednotek, jichž se konverze týká. Předposlední kapitola zpravuje o poznatcích z výzkumu vzešlých. Poslední kapitola je věnována doporučením, jež by mohla najít uplatnění ve výuce a jež by studentům mohla pomoci problematice přízvuku snáze porozumět.
Word-class pairs in present-day English