Přímá volba prezidenta ČR v letech 2013 a 2018 - Sekerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se věnuje historicky prvním dvěma přímým volbám prezidenta České republiky. První část se zabývá postavením prezidenta v jednotlivých politických systémech. Následuje představení způsobu volby prezidenta ČR mezi roky 1993-2008 a stručný popis prezidentských voleb v tomto období. Třetí část se zaměřuje na samotné zavedení přímé volby a její legislativní vymezení. Popsány jsou zde i argumenty a situace, které zavedení předcházely. Hlavní dvě části práce představují kandidáty, předvolební debaty, kampaně, předvolební průzkumy a výsledky prezidentských voleb v letech 2013 a 2018. Dále jsou zhodnoceny dopady zavedení přímé volby prezidenta. Poslední část práce se zaměřuje na perspektivu pro volby v roce 2023.
Direct Presidential Election in the Czech Republic in 2013 and 2018
Keywords: prezident; prezidentská volba; přímá volba prezidenta; Česká republika; kandidát; Miloš Zeman; president; presidential election; direct presidential election; candidate; Miloš Zeman