Slovesné způsoby ve vedlejších větách kompletivních - kontrastivní korpusová analýza - Mezerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou výběru slovesného způsobu v kompletivních větách ve francouzštině. Teoretická část popisuje francouzskou a českou klasifikaci slovesných způsobů a vedlejších vět, přičemž se věnuje zejména popisu vlastností a typologie vedlejších vět kompletivních. Jádrem teoretické části je rozbor kritérií, jakými se řídí volba mezi použitím indikativu a konjunktivu jakožto slovesného způsobu v těchto větách, vycházející z práce francouzského lingvisty Oliviera Souteta. Nakonec předkládá teoretické možnosti ekvivalentního vyjádření těchto způsobů v češtině. Praktická část spočívá v analýze tohoto jevu prostřednictvím paralelního korpusu Intercorp. Za účelem ověření představených teorií zkoumá tato analýza vybraný vzorek francouzských kompletivních souvětí a jejich českých ekvivalentů.
Verb Moods in Completive Subordinate Clauses - Contrastive Corpus Analysis.
Keywords: Slovesný způsob; Konjunktiv; Vedlejší věta kompletivní; Korpusová analýza; Intercorp; Verb mood; Subjunctive; Completive clause; Corpus analysis; Intercorp