Podnikání v ekologickém zemědělství - Vaněčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení struktury a ekonomiky hospodaření v ekologickém zemědělství ve zvoleném podniku. V teoretické části jsou poznámky, které vysvětlují základní pojmy ekologického zemědělství, jeho cíle a principy. Následující subkapitoly jsou zaměřeny na současný stav ekologického zemědělství, kontrolu a dotace. Pozornost je věnována zejména problematice kalkulací. V praktické části je analýza struktury nákladů a výnosů rostlinné a živočišné výroby. Z analýzy vyplývá, že by se podnik měl především soustředit na zvyšování výnosů a lepší zpeněžování vlastní produkce. Analýza také ukazuje, že podnik není schopen hospodařit bez finančních podpor.
Business In The Ecological Agriculture
Keywords: ekologické zemědělství; dotace v zemědělství; kalkulační vzorec; rostlinná a živočišná výroba; ecological agriculture; subsidies in agriculture; costing mode; vegetable and livestock production