Neorganická enuréza u dětí - Mikešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Moje bakalářská práce se zabývá vlivem chronického onemocnění - enuresis nocturna. Zaměřila jsem se na pomočování, které je neorganického původu a tudíž není příčinou enurézy patologie v oblasti urogenitálního traktu. Cílem bylo zjistit, jak děti zkoumaného souboru z nefrologické ordinace při dětském oddělení Nemocnice v Českém Krumlově prožívají jejich postižení noční enurézou (pomočování bez organické příčiny) a jak rodiče pomočujících se dětí dodržují doporučení lékaře - preventivně léčebná opatření v rámci léčby enurézy. V teoretické části je zmíněna medikamentózní léčba enurézy, léčebná opatření, enuretický režim, také teorie rodiny a rodičovství. Praktická část je realizována na podkladě dvou hypotéz. Stanoveny byly dvě pracovní hypotézy, z nichž první H 1 byla testována za pomoci standardizovaného rozhovoru s enuretickými dětmi a druhá H 2 byla testována dotazníkem určeným rodičům pomočujících se dětí. Bylo potvrzeno, že většina dětí svůj problém úzkostlivě prožívá a část rodičů nedodržuje doporučená schémata související s léčbou pomočování - enuretický režim.
Childhood nonorganic Enuresis
Keywords: Alarm; Desmopressin; enuréza; enuretický režim; inkontinence; noční polyurie; noční funkční kapacita měchýře; rodina; rodičovství; Alarm; Desmoprssin; enuresis; enuretic regime; incontinence; nocturnal polyuria; nocturnal functional bladder capacity; family; parenting