Bobr evropský (Castor fiber) v CHKO Český les - Pražáková, Ema (Jihočeská univerzita, 2023)
Náplní této práce bylo rešeršní zpracování doposud známé ekologie bobra evropského (Castor fiber), historie a šíření druhu ve světě, Evropě a v České republice. Také byly popsány základní metody zjišťování disperze a početnosti druhu na osidlovaném území. Obsahem také bylo mapování osídlení na vybraném území v centrální části chráněné krajinné oblasti Český les, které probíhalo v lednu a únoru roku 2023. Získané informace byly porovnány s výsledky předchozího monitoringu. Data získaná během pochůzek podél břehových linií již existujících i nově objevených teritorií ukázala, že se expanze bobřích populací na většině území pomalu zastavuje. Kolonizace se v současnosti nachází ve fázi, kdy je osídlení téměř stabilní a nemění se. Byl tedy potvrzen typický charakter kolonizace, na který poukazuje mnoho autorů.
European beaver (Castor fiber) in Czech Forest PLA
Keywords: bobr evropský; historie; výskyt; monitoring; CHKO Český les; European beaver; history; occurrence; monitoring; Czech Forest PLA