Násilná kriminalita a rizikové skupiny osob s ní souvisící - Krejčová, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem bakalářské práce jsou trestněprávní a sociální aspekty násilné kriminality vztahující se k rizikovým skupinám jedinců, a to jak osob, které se dopouštějí těchto činů, tak i osob, které se stávají jejich oběťmi. Cílem práce je poskytnout veřejnosti základní informace o sociálních a trestněprávních aspektech násilné kriminality vztahující se k osobám patřícím do rizikových skupin. V rámci konceptualizace teoretických termínů, které se týkají této oblasti, se v této práci zkoumá podstata násilné trestné činnosti, podstata rizikových skupin v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a právními předpisy. Praktická část práce zahrnuje kvantitativní výzkum, jenž byl proveden prostřednictvím dotazníkového šetření s cílem zjistit, jak je veřejnost informována o zkoumané problematice.
Violent crime and risk groups related to it.
Keywords: Násilí; kriminalita; oběť; pachatel; skupina; riziko; kriminologie; sociální pedagogika; Violence; criminality; victim; perpetrator; group; risk; criminology; social pedagogy