Posouzení růstové schopnosti jehňat ve vybraném chovu - Křelinová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2022)
Chov ovcí se stále rozšiřuje díky nenáročnosti a odolnosti některých plemen ovcí. Výhodou těchto plemen je, že vypásají travnaté plochy i v méně dostupných oblastech a udržují tím krajinný ráz. Jedním z těchto plemen je valašská ovce. Data byla čerpána z databáze kontroly užitkovosti ze SCHOK (Svaz chovatelů ovcí a koz),na základě, kterých byla vyhodnocena růstová schopnost tohoto plemene v konkrétním chovu. Tato práce byla zaměřena na vlastní růstovou schopnost jehňat a činitele, které právě tuto schopnost ovlivňují (pohlaví a četnost vrhu). Zjištěná data a informace byly porovnány s údaji KU (kontrola užitkovosti) a s literaturou. K vyhodnocení byla použita data z roku 2018 - 2021.
Assessment of growth ability of lambs in selected breeding
Keywords: valašská ovce; růstová schopnost; hmotnost ve 100 dnech.; wallachian sheep; growth ability; weight in 100 days.