Ženská kriminalita v Táboře v 16. a 17. století - Šuláková, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá ženskou kriminalitou v Táboře v 16. a 17. století s užším časovým zaměřením do let 1523-1609. Stručně shrnuje právní normy raného novověku s důrazem na městské právo. Dále jsou zde charakterizovány trestné činy, které byly zapsány v táborské smolné knize. Tresty, které táborští konšelé udělili provinilým ženám, jsou porovnávány se soudobou právní normou představovanou městským zákoníkem Pavla Kristiána z Koldína. Poznatky z táborské smolné knihy jsou dále komparovány s jinými smolnými knihami z daného období a nechybí ani konkrétní příběhy táborských žen.
Female criminality in Tábor during 16th and 17th century
Keywords: Tábor; ženská kriminalita; čarodějnictví; krádež; vražda; infanticidium; černá kniha; raný novověk; Tábor; female kriminality; witchcraft; theft; murder; infanticidium; black book; early modern age