ROZVÍJENÍ FINANČNÍ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ 2. STUPNĚ ZŠ - Horváthová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problém finanční gramotnosti v České Republice. Práce vychází ze standardu finanční gramotnosti pro základní a střední vzdělávání. Práce je koncipována jako učební text pro učitele a žáky základních škol i gymnázii. Svojí formou je však vhodná i pro širší veřejnost. V první části seznamuje čtenáře od základu s problematikou rodinných rozpočtů, mezd, cen, měny a měnových kurzů. Druhá část práce vysvětluje jak se peníze zhodnocují či znehodnocují, upozorňuje na úskalí běžných účtů a různých typů úvěrů. Teoretickou část doplňují příklady, které napomáhají pochopení dané tématiky. Práce využívá pro výpočty příkladů i počítačové programy (Microsoft Office Excel popř. Open Office Calc), které jsou dnes dostupné školám i veřejnosti.
Development of financial literacy of the pupils on 2nd degree of basic school
Keywords: Peníze Vyrovnaný rozpočet Přebytkový rozpočet Schodkový rozpočet Příjmy Výdaje Finanční rezerva Rodinný rozpočet Plat Mzda Ceny DPH Inflace Měnové kurzy Banky Běžný účet a spořící účet Kontokorentní účet Efektivní úroková míra Jednoduché úročení Složené úročení Úvěry; RPSN; Spotřebitelský úvěr Hypotéční úvěr Leasing; money Balanced budget Budget surplus Deficit budget revenues costs Financial reserve family budget pay wage Prices inflation Exchange Rates Banks Current account and savings account Overdraft Account Effective Interest Rate Simple Interest Compound Interest loans Consumer credit Mortgage loan leasing