Asylstreit - spor o azylovou a uprchlickou politiku v Německu - Winklerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá sporem o azylovou a uprchlickou politiku v Německu mezi stranami CSU a CDU, a to od jeho vzniku v roce 2015, až po eskalaci v roce 2018. Nejprve je nastíněn vývoj azylové politiky v SRN a aktuální stanoviska německé vlády k této problematice. V dalších kapitolách práce pojednává o vzniku sporu na pozadí uprchlické krize a jeho dalším vývoji během následujících let. Poté je vylíčena eskalace sporu v roce 2018 a následný kompromis, ke kterému dospěla německá vládní koalice Unie a SPD po urovnání sporu. V neposlední řadě práce analyzuje postoje jednotlivých politických subjektů, důsledky sporu a další vývoj azylové politiky na úrovni Spolkové republiky Německo i v rámci Evropské unie.
Asylstreit - Dispute over the Asylum and Refugee Policy in Germany
Keywords: Azyl; migrace; azylové řízení; uprchlická krize; spor o azylovou politiku; dohoda o vracení žadatelů o azyl; Spolková republika Německo; Angela Merkelová; Horst Seehofer; Asylum; migration; asylum procedure; refugee crisis; dispute over asylum policy; agreement on the return of asylum seekers; the Federal Republic of Germany; Angela Merkel; Horst Seehofer