Méšova stéla a její přínos k interpretaci třetí kapitoly Druhé knihy královské - Kučerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá synchronní literární analýzou dvou starověkých textů - 2 Král 3 a Méšovy stély, jeţ se shodně zmiňují o izraelsko-moábském konfliktu a jsou tak povaţovány za dva rozdílné pohledy na identickou událost. Úkolem této práce bylo zjistit, zda je tomu skutečně tak či nikoliv. Oba texty byly zanalyzovány, definovány literárním ţánrem a následně byly vzájemně porovnány výpovědi z obou textů o vojenském izraelsko-moábském konfliktu. Ve výsledku bylo zjištěno, ţe nelze s jistotou prohlásit, zda se v obou případech jedná či nejedná o shodnou událost.
The Stele of Mesha and its Relevance for the interpretation of 2 King 3
Keywords: Klíčová slova: Méšova stéla; 2 Král 3; Elíša; Bible; Méša; Moáb; Jóram; literární analýza; prorocká legenda; královský památeční nápis.; Mesha´s stele; 2 King 3; Elisha; Bible; Old Testament; Mesha; Moab; Jehoram; Literary analysis; prophetic legend; royal inscriptions.