Mikrobiologická diagnostika Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis u žen s urogenitálními infekcemi - Slípková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce je zaměřena na diagnostiku bakterií Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis u žen s urogenitálními infekcemi. Teoretická část práce se obecně zabývá urogenitálními infekcemi, jako jsou infekce močových cest, záněty reprodukčního systému žen a jejich nejčastější bakteriální původci. V další části je popsaná problematika Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis. Metodika a cíle práce zahrnovaly laboratorní průkaz mykoplazmat, dále průkaz citlivosti na antibiotika pomocí kitů. Dalším úkolem bylo celkové laboratorní zpracování výtěrů z pochvy. Dále statistické vyhodnocení výsledků pacientek v Unilabs k.s. laboratoři. Statistické vyhodnocení vedlo k zjištění společné přítomnosti Ureaplasem a Mycoplasem s některými dalšími mikroorganismy osidlujícími ženský urogenitál. Pro statistickou část jsem použila výsledky pacientek za období 1.1.2019 - 31.12.2022. Celkem jsem měla k dispozici 859 výsledků. Na základě nich jsem zjistila, že v největším počtu převažuje pozitivní nález Ureaplasma urealyticum, poté v menší míře zastoupení byla smíšená přítomnost Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis. V malém počtu byl pozitivní pouze nález s Mycoplasma hominis. U přidružených mikroorganismů byl nejčastější výskyt laktobacilů spojený s pozitivitou Ureaplasma urealyticum, dále nález Gardnerella vaginalis zjištěný u všech pozitivit s mykoplazmaty, nejvyšší u Ureaplasma urealyticum. Dále v podobné míře zastoupení Streptococcus anginosus a Candida albicans opět v největší míře zastoupen u pozitivity Ureaplasma urealyticum. Ostatní mikroorganismy byly zastoupeny v menší míře a jsou popsány detailněji ve výsledcích práce.
Microbiological diagnosis of Ureaplasma urealyticum and Mycoplasma hominis in women with urogenital infections
Keywords: Ureaplasma urealyticum; Mycoplasma hominis; urogenitální infekce; koinfekce; mykoplazmata; laktobacily; Gardnerella vaginalis; Ureaplasma urealyticum; Mycoplasma hominis; urogenital infections; coinfections; mycoplasmas; lactobacilli; Gardnerella vaginalis