Komparativní analýza české a francouzské právní úpravy zaměstnávání cizinců a vysílání pracovníků a rozbor příslušné právní terminologie - Brožová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je komparace české a francouzské právní úpravy vysílání pracovníků a následné vypracování dvojjazyčného glosáře termínů z oblasti vysílání pracovníků. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje stručný úvod do pracovního práva a práva Evropské unie. Následně jsou popsány právní úpravy vysílání zaměstnanců v rámci Evropské unie, České republiky a Francie. Na základě tohoto popisu je teoretická část zakončena komparativní analýzou právních úprav České republiky a Francie. Praktická část je uvedena stručným úvodem do právního jazyka. Jádrem praktické části je rozbor stěžejních termínů z oblasti vysílání pracovníků, zejména jejich překlad z češtiny do francouzštiny. Závěr praktické části tvoří česko-francouzský glosář sestávající z termínů, jejichž překlady byly dohledávány. Celou práci uzavírá résumé ve francouzštině.
Comparative analysis of the Czech and French law of employment of foreigners and posting of workers and analyses of the relevant legal terminology
Keywords: Česká republika; Francie; komparace; pracovní mobilita; pracovní právo; právní úprava; překlad; vysílání; vyslaný pracovník; zákoník práce; Czech Republic; France; comparison; labour mobility; labour law; legislation; translation; posting of workers; posted worker; labour code