Odlehčovací péče v Jihočeském kraji - Sošková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Odlehčovací péče napomáhá pečujícím osobám si odpočinout a načerpat síly. Díky odlehčovací péči se mohou pečující osoby ujistit, že jejich snažení má smysl. V teoretické části diplomové práce jsem se zaměřila na stáří a stárnutí, změny ve stáří, stárnutí populace, soběstačnost seniorů. Uvádím definici sociální služby, definici odlehčovací služby podle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a také informace týkající se pečujících osob a důstojnosti klienta odlehčovací péče. Cílem diplomové práce bylo zmapovat formy, poskytované činnosti a zdroje financování odlehčovací péče v zařízeních pro seniory v Jihočeském kraji. V praktické části práce jsem použila kvalitativní výzkum, metodu dotazování.
Respite care in the region of South Bohemia
Keywords: Jihočeský kraj; Odlehčovací péče; Odlehčovací služba; Senior; Sociální služba; Region of South Bohemia; Respite care; Senior; Social service