Collocability of the most frequent nouns in COVID-19 forum threads - a corpus study - Svoboda, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá kolokabilitou nejfrekventovanějších substantiv používaných účastníky na diskusních fórech ohledně tématu COVID-19. Internetová diskusní fóra jsou známá především různorodostí názorů jejich navštěvovatelů, kde každý z nich může mít svůj specifický styl vyjadřování, formování vět a také slovník slov, které často využívá. Teoretická část se zabývá především pojmy fraseologie a kolokace. V rámci kolokace je kromě obecného popisu pohlíženo i na jednotlivé druhy a typy. Závěr teoretické části se zabývá přiblížením pojmu kolokability. Praktická část obsahuje korpusový výzkum dat získaných pomocí skriptu z diskusního fóra Reddit. Tato data jsou podrobena analýze a je z nich vytvořen korpus s pomocí programu #LancsBox. Následně je v korpusu vytvořen frekvenční seznam substantiv a vypracován kolokační profil pro ta nejčastější substantiva. Práce zkoumá, jaká slovní spojení se nejčastěji vyskytují mezi neprofesionály na diskusních fórech ohledně aktuálního tématu COVID-19 a v jaké frekvenci se tak vyskytují.
Collocability of the most frequent nouns in COVID-19 forum threads - a corpus study
Kolokabilita nejfrekventovanějších substantiv na diskusních fórech ohledně COVID-19
Keywords: diskusní fóra; kolokace; substantiva; kolokabilita; korpus; COVID-19; discussion forums; collocations; nouns; collocability; corpus; COVID-19