Využití barevné modifikace Warteggova kresebného testu u dětí předškolního věku - Skuhrovcová, Marie (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá kresebnou produkcí dětí předškolního věku ve Warteggově kresebném testu. V teoretické části práce je prostřednictvím analýzy odborné literatury podán pohled na problematiku projektivních metod, grafických projektivních metod, výtvarného projevu dětí, předškolního období v ontogenezi člověka a školní zralosti. Jádrem této části je charakteristika Warteggova kresebného testu a jeho barevné modifikace. V empirické části jsou analyzovány kresby předškolních dětí získané pomocí Warteggova kresebného testu, a to z pohledu obsahového a formálního. Cílem bakalářské práce bylo popsat charakteristické znaky kresby předškolních dětí ve Warteggově testu a vytvořit typologii pro tuto věkovou kategorii. Snahou bylo také zjistit odlišnosti zpracování školsky zralých a nezralých dětí v tomto testu pomocí porovnání výsledků s Jiráskovým Orientačním testem školní zralosti.
The Usage of Coloured Version of Wartegg Drawing Test in Pre-school Children
Keywords: Projektivní metody; grafické projektivní metody; Warteggův kresebný test; výtvarný projev dítěte; předškolní období; školní zralost.; Projective methods; graphic projective methods; Wartegg Drawing Test; chidren{\crq}s drawing; period of preschool children; school maturity.