Pilotní studie výskytu rezistentních bakteriálních kmenů u pacientů Thomayerovy nemocnice v Praze - Ježková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce bylo zjistit výskyt nejvýznamnějších bakteriálních patogenů u pacientů Thomayerovy nemocnice v Praze a možnosti využití získaných dat pro prevenci nozokomiálních infekcí. Byla analyzována data z mikrobiologických vyšetření provedených v letech 2015 -2017. Rezistence bakteriálních kmenů byla stanovena na základě výsledků testování citlivosti na antibiotika a stanovením produkce beta-laktamáz. Pro zpracování dat byl použit software obsažený v laboratorním informačním systému, který umožnil eliminaci stejných nálezů u jednoho pacienta. Byly získány údaje o nejčastěji se vyskytujících patogenech v Thomayerově nemocnici, jejich distribuci v rámci klinik a výskytu fenotypické rezistence. Nejčastějšími patogeny byly E. coli a kmeny rodu Klebsiella. Nejvyšší počty rezistentních kmenů byly zjištěny u klebsiel. V časovém horizontu tří let byl zaznamenán nárůst rezistentních kmenů na dětské klinice a oddělení geriatrie, na ostatních klinikách byl výskyt rezistentních kmenů konstantní nebo naopak v některých případech poklesl. Nejvýznamnější pokles byl zaznamenán v případě rezistentních kmenů klebsiel na plicní klinice a na urologické klinice. Za velmi zajímavý lze považovat i nízký celkový výskyt acinetobakterů a významný pokles jejich rezistence. Spektrum detekovaných kmenů odpovídá výsledkům podobných studií prováděných v České republice. Výsledky ukazují na relativně příznivý stav výskytu rezistentních kmenů v Thomayerově nemocnici, což svědčí o úspěšném zavádění a aplikaci zásad boje proti nozokomiálním nákazám.
Incidence of resistant bacterial strains isolated from patients of Thomayer Hospital in Prague - pilot study
Keywords: Bakteriální patogeny; antibiotika; rezistence; betalaktamázy; nozokomiální infekce; Bacterial pathogens; antibiotics; resistance; beta-lactamases; nosocomial infections