Informovanost a užívání doplňků stravy v posilovnách u začínajících a pokročilých cvičenců - Procházka, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá doplňky stravy a jejich užívání u cvičenců na amatérské i poloprofesionální úrovni. Cílem je zmapování celkové uživatelnosti a informovanosti návštěvníků fit center. Teoretická část práce je v první části věnována obecně doplňkům stravy, jejich formám a dělení. Do druhé části byly vybrány látky, které jsou jako doplňky u cvičenců využívané a dále rozebrány z hlediska jejich funkce a účinků na organismus sportovce. Samotný výzkum probíhal formou anonymního dotazníkového šetření, které bylo rozesláno respondentům elektronickou podobou. Dotazník byl vytvořen na serveru google.cz a distribuován jak v elektronické formě, tak tištěný. Respondenti byli vyhledáváni několika způsoby. Byly využity osobní sportovní kontakty k vyplnění i šíření dotazníků a zasílání dotazníků do různých sportovních klubů. Samotného výzkumu se zúčastnilo 263 respondentů. Hlavní cíl, zmapovat užívání doplňků stravy prokázal, že respondenti mají určité informační mezery, co se týče účinků jednotlivých druhů doplňků stravy. Krom hlavního cíle byly vyřčeny i 4 hypotézy které se následně po sběru dat potvrdily.
Informations and Use of Suplements in Bodybuilding of Young Beginners and Advanced Bodybuilders
Keywords: doplňky stravy; kulturistika; fitness; silové sporty; bodybuilding; suplements; fitness; strenght disciplines