Tvorba metodiky práce s dobrovolníky v Diecézní charitě v Českých Budějovicích - Langová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá metodikou práce s dobrovolníky a to konkrétně v Dobrovolnickém centru Diecézní charity v Českých Budějovicích. V první části charakterizuje Dobrovolnické centrum jako součást Charity ČR. Práce seznamuje s dobrovolnictvím v obecné rovině, zabývá se vývojem a charakteristikou dobrovolnictví v České republice, vymezením souvisejících pojmů, legislativou, motivací dobrovolníků a profesionalizací v sociální oblasti. Dále se práce zabývá metodikou práce s dobrovolníky, cíli, rozdělením a obsahem metodiky a současně také s etickým kodexem, se kterým by měla být práce v souladu. Důležitou součástí práce je konkrétní metodika práce s dobrovolníky v programu Mosty naděje.
Formation of methodology of work with volunteers in the Diocese Charity in České Budějovice
Keywords: Dobrovolnické centrum; Diecézní charita České Budějovice; metodika; dobrovolnictví; zákon o dobrovolnické službě; práce s dobrovolníky; etický kodex.; volunteer centre; Diocese Charity in České Budějovice; methodology; volunteering; volunteer service law; work with volunteers; ethical code.