Technologie pěstování kotvičníku zemního (Tribulus terrestris L.) v polních podmínkách - Pinker, Milan (Jihočeská univerzita, 2023)
V dnešní době již známá a hojně využívaná léčivá rostlina v tradiční i současné medicíně je kotvičník zemní (Tribulus terrestris L.). Je dokázáno, že užívání produktů z této rostliny má pozitivní vliv na léčbu různých onemocnění. Produkty jsou využívány především pro své afrodiziakální účinky. Pěstování kotvičníku není nijak zvláště náročné, dokáže ho vypěstovat prakticky každý ve vegetačních nádobách, skleníku či na zahrádce. Sklizenou nať užíváme v podobě čaje, tinktury nebo extraktu. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na technologii pěstování v polních podmínkách. Dále jsou zkoumány vlivy jednotlivých technologií na obsah steroidních saponinů, především diosgeninu a protodioscinu ve sklizeném produktu. Po zhodnocení všech poznatků bude doporučena nejvhodnější technologie pěstování.
Technology of growing (Tribulus terrestris L.) in field conditions
Keywords: Kotvičník zemní; afrodiziakum; steroidní saponiny; diosgenin; protodioscin; Tribulus terrestris; aphrodisiac; steroidal saponins; diosgenin; protodioscin