Infekční onemocnění v souvislosti s povodněmi, ochrana obyvatelstva a složek IZS při provádění likvidačních prací v postižených oblastech - Bravenec, Roman (Jihočeská univerzita, 2011)
Povodně jsou v posledních letech na území České republiky stále častějším přírodním jevem. Bakalářskou práci na téma ?Infekční onemocnění v souvislosti s povodněmi, ochrana obyvatelstva a složek IZS při provádění likvidačních prací v postižených oblastech? jsem si vybral, protože jsem zaměstnancem obce Loučovice, zařazeným ve funkci tajemníka. Obec Loučovice je svou polohou na toku řeky Vltavy a pod vodním dílem LIPNO 1 ohrožena přirozenou i zvláštní povodní, proto včasná informovanost občanů v případě možného ohrožení je základním předpokladem pro provedení účinných opatření na záchranu životů, zdraví a majetku, ale i pro případnou likvidaci následků povodně. V práci jsou shrnuty možné příčiny přírodních a zvláštních povodní, které kromě značných majetkových škod sebou přinášejí i zdravotní rizika. Z poznatků z oblastí postižených povodněmi jsem uvedl nejčastěji se vyskytující infekční onemocnění po odeznění povodně. Infekčním onemocněním jsou kromě postiženého obyvatelstva vystaveni i příslušníci zasahujících jednotek integrovaného záchranného systému a dobrovolníci, kteří se podílejí na záchranných a likvidačních pracích. Dále uvádím vyhodnocení statistických údajů uvedených v systému EPIDAT, kterým je monitorována epidemiologická situace v ČR. Záměrem mé práce je získat souhrnné informace pro povodňovou komisi při obci Loučovice. Jedná se o přehled složek IZS a postavení územně samosprávných celků a jejich činnost v době mimořádné události. Výsledkem je aktualizovaný přehled telefonních kontaktů, tzv. krizová karta, doporučení pro ochranu majetku před působením povodňové vlny, možnosti ochrany vodních zdrojů a způsob nouzového zásobování pitnou vodou, které souvisí s nebezpečím nákazy infekčním onemocněním.
Infectious diseases related to floods; protection of population and of Integrated Rescue System bodies at performing clean-up works in affected regions
Keywords: Hlásný povodňový profil; integrovaný záchranný systém; leptospiróza; povodňová komise; tularémie; virová hepatitida typu A; zvláštní povodeň; The flood warning profile; integrated rescue system; leptospirosis; flood commission; tularemia; viral hepatitis type A; special flood