Příspěvek v mateřství a rodičovství (srovnání ČR a Skotska) - Wolfová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je rozdělena do čtyř částí. První část práce obsahuje základní údaje o rodinné politice, seznamuje nás s jejím obsahem. Hlavním těţištěm práce je její druhá a třetí část. Ve druhé části jsou zmapovány aktuální skutečnosti týkající se podpory rodiny v době těhotenství ţeny a po porodu v České republice. V následující třetí části pak obdobně zmapována a rozkryta rodinná politika ve Skotsku. Poslední, tedy čvrtá a finální část obsahuje sekundární analýzu dat. Tím se rozumí souhrn rozdílů v provádění rodinné politiky a naproti tomu souhrn společných prvků rodinné politiky obou zemí. Porovnáním byl naplněn záměr a tedy cíl mé bakalářské práce. Pro snazší orientaci v dané problematice byly zjištěné rozdíly shrnuty do přehledné tabulky. V přílohové části se nacházejí dodatečné zajímavé informace týkající se mateřství a rodičovství, dále ukázky ţádostí nutné pro získání finanční pomoci.
A Report on Maternity and Parenthood (a Comparison between Czech republic and Scotland)
Keywords: Rodinná politika; Česká republika; Skotsko; rodina; mateřská dovolená; rodičovská dovolená; finanční pomoc; dávky; příspěvky.; Family politics; Czech republic; Scotland; family; maternity leave; parentel leave; financial help; allowance.