Das Märchen im Propaganda-Film der Nazi-Zeit - Šimečková, Anna (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zaměří na tradiční útvar pohádky a její aktualizaci jako prostředek nacistické propagandy. Předmětem analýzy bude pohádka jako literární a didaktický žánr. Diplomová práce se dělí na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část představí základní znaky pohádkového žánru a zároveň hlavní principy propagandistické manipulace v moderních dějinách. Praktická část práce se zaměří na srovnání vybraných pohádkových děl bratří Grimů a ve filmovém zpracování nacistické propagandy, dále se v analýze děl zaměří na didaktické záměry, literární a filmový jazyk a formy manipulace ve filmu jako prostředek propagandy.
The fairy tale in the propaganda film of the Nazi era
Keywords: pohádka; bratři Grimmové; propaganda; literární komparatistika; pohádková analýza; fairy tale; Grimm brothers; propaganda; literary comparison; fairy tale analysis