Národohospodářské agregáty a jejich využití - Maňasová, Helena (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je komparace metod výpočtů makroekonomických agregátů, především HDP, a doplnění jeho nedostatků alternativními ukazateli. V práci jsou nejprve určeny nedostatky, které obsahuje HDP. Dále je zobrazena historie a rozdělení alternativních ukazatelů a jsou analyzovány tři vybrané alternativní ukazatele. V praktické části jsou následně tyto ukazatele mezi sebou porovnávány s cílem najít neefektivnější z nich, který by mohl nedostatky HDP doplňovat.
Economical aggregates and their usage
Keywords: Hrubý domácí produkt; HDP; alternativní ukazatele; Index lidského rozvoje; Index lepšího života; Index šťastné planety; Gross domestic produkt; GDP; alternative indicators; Human development index; The happy planet index; Your better life index