Vybrané problémy z planimetrie - Míková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce je zaměřena na Vybrané problémy z planimetrie. Cílem práce je seznámit čtenáře nejen s planimetrickými problémy, jejich verifikací (ověřením) vytvořenou v dynamickém matematickém programu GeoGebra a jejich klasickým důkazem, ale také seznámení s životem autora, kterému je daný problém přisuzován, respektive je po něm pojmenován. Práce je doplněna o obrázky, které slouží k lepšímu pochopení a porozumění problému a verifikaci. Tuto práci lze použít jako doplnění učiva na středních školách, kde využitím programu GeoGebra a následné verifikace může dojít k lepšímu pochopení daného tématu.
Selected problems in planimetry
Keywords: planimetrie; historie planimetrie; verifikace; Menelaova věta; Pappova věta; Pascalova věta; Brianchonova věta; Fermatův bod; Routhova věta; Cevova věta; Feynmanův trojúhelník; Desarguova věta; Napoleonova věta; planimetry; history of planimetry; verification; Menelaus' theorem; Pappus' theorem; Pascal's theorem; Brianchon's theorem; Fermat's point; Routh's theorem; Ceva's theorem; Feynman's triangle; Desargues' theorem; Napoleon's theorem