Numerické simulace magnetoakustických vln ve sluneční koróně - Pokorný, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem předkládané diplomové práce jsou numerické simulace magnetoakustických vln ve sluneční koróně v souvislosti s rekonexí magnetického pole. V první části práce je věnována pozornost základnímu popisu Slunce a jeho atmosféry a dějů, které v ní probíhají. Další části jsou věnovány popisu rekonexe magnetického pole a popisu slunečních erupcí, probíhajících ve sluneční koróně v souvislosti s mechanizmy rekonexe magnetického pole. Poté je pozornost zaměřena na oscilace a vlny v plazmatu. Poslední část je věnována simulacím možnosti spuštění rekonexe magnetického pole pomocí oscilací a vln v Harrisově proudové vrstvě. Numerické simulace jsou realizovány v programu FLASH 3.3.
Numerical simulations of magnetoacoustic waves in solar corona
Keywords: numerické simulace; rekonexe magnetického pole; vlny v koróně; magnetoakustické vlny; sluneční koróna; numerical simulations; reconnection of magnetic field; waves in corona; magnetoacoustic waves; solar corona