Sokol v Týně nad Vltavou 1886 - 1952 - Švejcarová, Renáta (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce se zabývá tělocvičnou jednotu Sokol v Týně nad Vltavou, v rozmezí let 1891 až 1948 - s drobnými časovými přesahy. Jejím cílem je tedy podchytit hlavně dějinný vývoj, fungování a činnost Sokola v Týně nad Vltavou, ale i charakterizovat Sokol obecně jako organizaci takovou. Zároveň se zde pokouší nastínit okolnosti existence týnské jednoty v jednotlivých župách, kterými prošla a samozřejmě jejich historii. Tedy její mateřské župy Žižkovy i župy Husovy, pod kterou se později přičlenila. Práce také obsahuje historii a původ města, která s týnskou jednotou samozřejmě souvisí. Práce nazvaná Sokol v Týně nad Vltavou byla vytvořena na základě studia pramenů a literatury k danému tématu. Nejvíce jsem se opírala o archivní materiál z fondu Sokol - tělovýchovná jednota Týn nad Vltavou, který je uložen ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích. Dále byly využity dva fondy ze Státního oblastního archivu v Třeboni s výstižnými názvy Sokolská župa Husova a Sokolská župa Žižkova. Co se týče literatury, východiskem mi byly knihy, týkajících se historie Týna nad Vltavou, dále pak díla zabývající se Sokolem, jeho dějinami a zakladateli. A v neposlední řadě jsem nahlédla i do periodik jak regionálních, tak celorepublikově vycházejících a hledala jsem spojitost s tématem této bakalářské práce. Tato práce se skládá ze tří částí. Ta první se dělí na úvod o tématu bakalářské práce s vytyčením cílů a úkolů a na kritiku pramenů a literatury. V části následující se skrývají jak dějiny Týna nad Vltavou, tak Sokola. Tento oddíl je ještě rozdělen na tři podkapitoly, na samostatný vývoj Sokola a na zobrazení života Jindřicha Fügnera a Miroslava Tyrše. Za nimi je zařazen historický vývoj župy Husovy, následovaný župou Žižkovou, dějinami Sokola v Týně nad Vltavou a samotného fondu. V závěru se pak nachází shrnutí celé práce, za kterým je připojen seznam literatury a pramenů, obrazové přílohy a inventář celého již zpracovaného fondu.
Sokol in Týn nad Vltavou 1886-1952