Seizing the past in the Novels of Julian Barnes with Regard to the Author's Narrative Techniques - Češková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce zkoumá pojetí minulosti ve vybraných dílech Juliana Barnese, přičemž tento jev uvádí do souvislosti s narativními technikami, které autor zvolil. Práce se zaměřuje na ústřední tematické okruhy: beletrizování historie a obousměrnou povahu minulosti a současnosti. Vytyčené okruhy odrážejí autorův přístup k uchopení tématu minulosti v jeho románech. Cílem práce je nejen rozebrat téma hledání historické pravdy, které je společné Barnesovům dílům, ale také vyobrazení minulosti ve vztahu k tématům paměti, pravdy a vlivu těchto faktorů na formování identity jedince i kolektivu. Zohledněna je nejen narativní, ale i tematická inspirace, kterou Barnesově současnému psaní poskytly postmoderní tendence, zejména pak skepticismus vůči historické pravdě a subjektivismus, s kterým na historii nahlíží.
Seizing the past in the Novels of Julian Barnes with Regard to the Author's Narrative Techniques
Keywords: Julian Barnes; minulost; historie; narativní technika; postmodernismus; pravda; paměť; identita; Julian Barnes; past; history; narrative technique; postmodernism; truth; memory; identity