Smrt v literatuře versus tvář smrti v dnešní společnosti - Poláčková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou smrti a umírání. Na vybraném beletristickém díle se snaží poukázat především na téma strachu ze smrti a zabývá se možnostmi, jak se s ním vypořádat, přičemž téma nahlíží prizmatem umírajících i doprovázejících osob. S využitím přístupů uplatňovaných v sociologii literatury a v sociální práci a jejich vhodným provázáním usiluje o zhodnocení přínosu četby beletrie na dané téma pro pracovní i osobní život sociálních pracovníků. Beletristické dílo tak slouží jako alternativní receptivní materiál, jehož interpretací sociální pracovník i laik mohou nabýt hlubšího poznání o aktuálních společenských otázkách, k nimž poslední věci člověka v posledních letech nesporně znovu patří.
Death in Literature versus Death in Nowadays Society
Keywords: smrt; smysl života; umírání; strach; lidská důstojnost; literatura; beletrie; motivy díla; dilema.; death; meaning of life; dying; fear; human dignity; literature; fiction; motives of writing; dilemma.