Jean Jacques Rousseau a jeho pedagogický odkaz - Košan, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá obdobím osvícenství a především osobou Jeana Jacquese Rousseau. Práce popisuje charakteristiku osvícenství, hlavní směry a jejich představitelé, dále celý ţivot Jeana Jacquese Rousseaua, jeho filozofické, náboţenské a politické myšlenky. Hlavním cílem bylo popsání jeho pedagogických myšlenek a zároveň rozdělení výchovy dle věku dítěte, které vychází z jeho díla Emil čili o výchově. V práci nechybí pronikání Rousseaua nejen do českých zemí, ale také do ostatních zemí Evropy jako je Francie a Anglie a dále pronikání do Ameriky. Poslední část práce se věnuje názorům ostatních významných osobností, které Jeana Jacquese Rousseaua hodnotili a inspirovali se jím.
Significant personality of enlightenment age - J.J.Rousseau
Keywords: osvícenství; Jean Jacques Rousseau; Francie; sebeláska; příroda; pedagogika; výchova; Emil; Společenská smlouva; enlightment; Jean Jacques Rousseau; France; selflove; nature; pedagogy; upbringing; Emile; Social Contract