Problematika překladu tzv. "kulturních reálií" v češtině a ve španělštině (kontrastivní analýza) - Faloutová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním tématem této diplomové práce je překlad kulturních reálií z oblasti gastronomie. Teoretická část se primárně věnuje překladatelským postupům užívaným při překladu těchto specifických elementů. Dalším cílem této části je představit zmíněnou problematiku v kontextu výuky španělštiny jako cizího jazyka.\\ Tato práce v souladu s teoretickým rámcem obsahuje dva praktické výstupy, analýzu překladatelských technik a didaktický materiál určený pro studenty překladatelství.\\
Translation Problems of "Cultural Realias" in Czech and Spanish (contrastive analysis)
Keywords: kulturní reference; překlad; překladatelské techniky; sociokulturní kompetence; výuka španělštiny jako cizího jazyka; španělština pro překladatele; cultural references; translation; translation techniques; sociocultural component; teaching of Spanish as a foreign language; Spanish for specific purposes