Analýza transformace civilní ochrany v České republice od roku 1918 do současnosti s návrhem dalšího směřování ochrany obyvateltva - Hanzal, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Civilní ochrana, potažmo ochrana obyvatelstva je dynamický obor, který má v České republice hlubokou historii sahající až k temným časům 1. světové války. Nejprve byl v tomto oboru nastolen princip dobrovolnosti. Samotný vznik civilní ochrany přišel až se zákonem č. 82/1935 Sb. o ochraně a obraně proti leteckým útokům. Cílem této diplomové práce je charakterizovat ochranu obyvatelstva v současnosti a navrhnout další směřování ochrany obyvatelstva prostřednictvím změn či inovací, které by posílily systém ochrany obyvatelstva. V praktické části diplomové práce je formulována výzkumná otázka: Byl transformací civilní ochrany vytvořen spolehlivý systém, který nepotřebuje změny, popř. pouze dílčí změny? Výzkumná část je založena na kvalitativním výzkumu. V praktické části je zvolena výzkumná metoda "řízený rozhovor". Řízené rozhovory byly realizovány na úrovni kraje, na všech územních odborech Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Transformací civilní ochrany byl vytvořen, na základě analýzy řízených rozhovorů a všech dalších zdrojů použitých při vypracování této diplomové práce, spolehlivý systém ochrany obyvatelstva, nikoliv však dokonalý. Zásadní změnou v systému ochrany obyvatelstva by bylo legislativní zastřešení ochrany obyvatelstva samostatným zákonem o civilní ochraně / ochraně obyvatelstva. Současná krizová legislativa by byla tomuto zákonu podřízena. Další navrhované změny v problematice ochrany obyvatelstva a tím i návrh dalšího směřování ochrany obyvatelstva, jsou uvedeny v kapitole závěr.
An Analysis of the Civil Protection Transformation in the Czech Republic from 1918 to the Present with a Proposal of the Future Inhabitants Protection
Keywords: Transformace; civilní ochrana / ochrana obyvatelstva; systém ochrany obyvatelstva; změna; inovace; Transformation; civil protection / protection of the population; population protection system; change; innovation