Příroda jako inspirace v PVČ - Špirhanzlová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá organizací volnočasových aktivit, kdy je hlavní inspirací i nástrojem příroda. Teoretická část definuje základní pojmy z oboru pedagogiky volného času a poukazuje na možnost využít přírodu nejen jako inspiraci pro tvorbu obsahové složky volnočasových aktivit, ale také jako prostředí, ve kterém se výchovně vzdělávací proces daných aktivit odehrává. Praktická část obsahuje konkrétní výchovně vzdělávací činnosti, jejichž podstata je postavena na vztahu k přírodě. Podklady pro vytvoření praktických kurzů jsou čerpány z anketního šetření, kde dotázaní respondenti využili možnosti výběru z nabídky aktivit, které se odehrávají v přírodě, a vyjádřili své zájmy. Po vyhodnocení výsledků ankety byly dle didaktických zásad rozpracovány plány tří výchovně vzdělávacích aktivit: Seminář malby "Voda a nebe", kurz fotografie a kurz agility.
Nature as inspiration for leisure education. Creative project of leisure activities using nature as an environment for development.
Keywords: příroda; pedagogika volného času; projekt; organizování; volný čas; kurz; seminář; malba; fotografie; agility; nature; leisure time pedagogy; project; organization; leisure; course; lesson; painting; photography; agility