Patogeny v klíšťatech získaných ze psů a koček v Českých Budějovicích a okolí - Miklová, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
V průběhu tří let bylo ve spolupráci s útulkem pro zatoulaná zvířata sesbíráno 343 klíšťat z celkem 106 psů a koček nalezených v Českých Budějovicích a okolí. Všechna získaná klíšťata byla analyzována na přítomnost celkem čtyř patogenů: Borrelia burgdorferi s.l., Babesia spp., Anaplasma spp., Rickettsia spp. s využitím molekulárních metod - PCR a nested PCR. Cílem této práce bylo odhadnout roli psů a koček v cirkulaci klíšťat a výše popsaných patogenů, zjistit možné riziko vystavení se člověka těmto patogenům a možné riziko pro obyvatele Českých Budějovic.
Pathogens in ticks collected from dogs and cats captured in the area of České Budějovice and neighboring regions
Keywords: Patogeny klíšťat; Borrelia burgdorferi s.l.; Babesia spp.; Anaplasma spp.; Rickettsia spp.; Pathorens in ticks; Borrelia burgdorferi s.l.; Babesia spp.; Anaplasma spp.; Rickettsia spp.