Vztah mezi svépomocnou a odbornou pomocí na příkladu spolku Plzeňská zastávka - Fenclová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem práce je vztah mezi svépomocnou a odbornou pomocí na příkladu spolku Plzeňská zastávka a jejím cílem je reflexe tohoto vztahu. Jedná se o zhodnocení, jakým způsobem uvedené spojení funguje, jak se obě formy pomoci doplňují, případně jaké má tato forma pomoci limity a omezení. Teoretická část je zaměřená na vymezení důležitých souvisejících pojmů a skutečností pomocí odborné literatury. Jsou zde popsány jednotlivé formy pomoci pozůstalým. Samostatná kapitola je věnována vzniku, vývoji a současnosti spolku Plzeňská zastávka. Na teoretickou část navazuje výzkum, jehož cílem je zjištění, jak funguje spojení svépomocné a odborné pomoci v rámci spolku Plzeňská zastávka. Výzkumnou metodou je kvalitativní výzkum ve formě polo-strukturovaného rozhovoru.
The relationship between self-help and professional help, illustrated by the example of the Plzenska zastavka association
Keywords: úmrtí; truchlení; zármutek; pomoc; svépomoc; odborná pomoc; poradenství; sdílení; Plzeňská zastávka; decease; mourning; grief; help; self-help; professional help; counseling psychology; sharing; Plzenska zastavka association