Návrh využití tepla produkovaného v kogeneračních jednotkách bioplynových stanic. - Kuneš, Radim (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce je navrhnout a vyhodnotit využití tepla produkovaného spalovacím motorem v kogeneračních jednotkách bioplynových stanic. V úvodních částech se zabývám vznikem bioplynu, jeho složením a podmínkami jeho výroby. Dalšími faktory, o kterých se zmiňuji, jsou vstupní suroviny a jejich vliv na výtěžnost bioplynu. Dále popisuji kogenerační jednotky a jejich motory. V další části se věnuji popisu bioplynové stanice Novosedly. Zmiňuji jednotlivé části bioplynové stanice, vstupní suroviny a použité technologie. Zpracoval jsem hodnoty vyrobené tepelné a elektrické energie a množství vyrobeného bioplynu. Dále množství zpracovaných vstupních surovin a vyprodukovaného digestátu. V poslední části následuje samotné vyhodnocení tepelné bilance a návrh projektu na využití odpadního tepla z kogenerační jednotky včetně finančního vyhodnocení.
Propose and evaluate the use of heat produced in cogeneration units of biogas stations.
Keywords: bioplyn; kogenerační jednotka; odpadní teplo; bioplynová stanice; biogas; cogeneration unit; waste head; biogas station