Předtransfuzní laboratorní vyšetření u pacientů s AIHA a mnohočetným myelomem - Ingrišová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá laboratorními předtransfuzními vyšetřeními,která se provádějí v laboratoři speciální imunohematologie u pacientů s diagnózou AIHA a mnohočetným myelomem. V těchto případech se musí kompatibilita erytrocytárního transfuzního přípravku zajistit pomocí speciálních vyšetření. U pacientů s AIHA je nutné odstranit autoprotilátky pomocí metody vysycení plazmy pacienta. U pacientů s MM se falešná pozitivita antiglobulinových testů způsobená léky (př. Daratumumab) odstraňuje ošetřením erytrocytů (diagnostické, dárcovské) pomocí DTT. V teoretické části této bakalářské práce jsou vysvětlené základní imunohematologické pojmy, dále jsou detailně objasněna jednotlivá předtransfuzní vyšetření, která je potřeba provést u každého pacienta s těmito problematickými diagnózami. V praktické části jsou popsané všechny laboratorní postupy jednotlivých předtransfuzních vyšetření včetně speciálních vyšetření pro pacienty s AIHA a MM. Dále je v praktické části zhodnocení vyšetřených pacientů na Transfuzním oddělení ve Fakultní nemocnici Plzeň s AIHA a MM za období od roku 2021 do roku 2022. Na konci praktické časti jsou všechna získaná data vyhodnocena pomocí tabulek a grafů. V závěru práce je shrnutí významu provedení speciálních vyšetření u pacientů s diagnózou AIHA a MM včetně zodpovězení předem stanovených výzkumných otázek.
Pre-transfusion laboratory examination of patients with AIHA and multiple myeloma
Keywords: Autoimunitní hemolytická anémie; mnohočetný myelom; antigeny; protilátky; vysycení plazmy; ošetření erytrocytů pomocí DTT; Autoimmune hemolytic anemia; multiple myeloma; antigens; antibodies; plasma saturation; treatment of erythrocytes with DTT