Význam volnočasových aktivit u dětí předškolního a mladšího školního věku z různých etnických komunit. - Vodičková, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Multikulturní výchova je aktuálním tématem našeho školství. Současná etapa transformace našeho školství klade ve svých rámcových vzdělávacích programech pro předškolní vzdělávání a rámcových vzdělávacích programech pro základní vzdělávání velký důraz. Teoretická část vymezuje na základě odborné literatury pojmy multikulturalita a multikulturní výchova a naznačuje, jaké možnosti pro ni nabízejí volnočasové aktivity. Dále pak jsou charakterizovány hlavní rysy volnočasových aktivit. V praktické části práce je zmapováno, jak tráví volný čas děti z různých etnik a zda se způsob jejich trávení u těchto skupin dětí liší. Dále je zjištěno, jaké jsou přínosy volnočasových aktivit pro jejich lepší socializaci. Poznatky z výzkumu mohou sloužit k zamyšlení rodičů nad volným časem svých dětí a nad různými možnostmi, jak volný čas lépe využít.
The importance of leisure activities for preschool and school age from various ethnic communities.
Keywords: Multikultura; multikulturní výchova; etnické skupiny; volný čas; volnočasové aktivity; Multiculturalism; multicultural education; ethnic group; leisure; leisure activities.