Analýza bezpečnosti práce na zemědělské farmě při používání manipulačních prostředků. - Zábranská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce pojednává o problematice bezpečnosti práce a pracovní úrazovosti v oblasti ruční manipulace s břemeny. Pracovní úraz je zapříčiněn souborem několika vzájemně působících faktorů. Tyto faktory jsou považovány za hlavní zdroj a příčinu pracovních úrazů, které ovlivňují vznik pracovních úrazů. Oblasti ?bezpečnost a ochrana zdraví při práci? (dále jen BOZP) se týkají stovky právních předpisů - zákonů, vyhlášek a nařízení vlády, stejně jako směrnic EU. Nejdůležitějším prvkem v ochraně zdraví a bezpečnosti práce je prevence. Povinnost hodnotit riziko je jedním ze základních principů preventivního pojetí politiky BOZP, která je prosazována ve všech zemích EU. Cílem této práce je stanovit na základě analýzy faktorů podílejících se na vzniku pracovních úrazů a na základě provedené analýzy pravidla a doporučení pro zemědělské podniky. Tato pravidla a doporučení mají sloužit jako pomoc při eliminaci vzniku úrazů.
Analysis of safety at work on a agricultural farm with use of hadlings devices.
Keywords: pracovní úraz; bezpečnost práce; pracovní prostředí; prevence; rizika; manipulace; eliminace; works injury; safety at work; works setting; prevention; dangers; handling; elimination