Aplikace technologie blockchain a chytrých kontaktů v oblasti IoT - Knotek, Petr (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zaměřuje na použití technologie blockchain a chytrých kontraktů v kontextu internetu věcí (IoT). Cílem práce bylo zmapovat různé technologie blockchain a chytrých kontraktů, vybrat ty nejvhodnější a vytvořit z nich aplikaci, která funguje s IoT zařízeními. Teoretická část práce poskytuje ucelený přehled technologie blockchain, chytrých kontraktů a Internet of Things. Práce se zaobírá zkoumáním jednotlivých technologii jako jsou blockchainové platformy podporující chytré kontrakty nebo aplikace chytrých kontraktů pro předávání dat skrze IoT sít. Analýza různých platforem blockchainu umožnila vybrat tu nejvhodnější pro vývoj naší aplikace, což bylo Ethereum. Našim programovacím jazykem pro chytré kontrakty se stalo solidity kvůli své kompatibilitě s etherem. Praktická část práce začíná stručným popisem rozhodnutí o záměru, na co bude aplikace zaměřena a jaká technologie bude vybrána pro tvorbu naší aplikace. V rámci tohoto popisu se zaměříme na to, jaké nástroje budou potřeba pro náš vývoj a fungování samotné aplikace a v neposlední řadě řešení architektury samotné aplikace. V druhé polovině praktické části se věnujeme samotnému programování jednotlivých částí naší aplikace jako je chytrý kontrakt či jeho testovací soubor skrze frameworky. A v poslední řadě samotná webová aplikace napsaná v HTML, CSS, JS, která všechny tyto části spojuje dohromady. Navrhnutá aplikace by měla zastoupit centralizovaný volební systém, který se v minulosti setkal s mnoho podvody a neshledává se s nejlepší kritikou. Naše aplikace umožnuje decentralizované volby, které jsou zaštítěné právě technologiemi blockchain a chytrých kontraktů, které nám dávají důvěru ve svoji neměnnost a IoT sít jí dává možnost zvětšit svůj maximální dosah co se týče využití. Testování aplikace prokázalo její funkčnost a bezpečnost a propojitelnost se zařízením internetu věcí. Aplikace splnila všechna svá očekávání, i když je zde určitě místo pro zlepšení.
Application of blockchain technology and smart contacts in IoT
Keywords: aplikace; blockchain; chytré smlouvy; internet věcí; applications; blockchain; smart contracts; internet of things