Kompozita typu N + N a jejich typologie - Bieblová, Marta (Jihočeská univerzita, 2011)
Předmětem bakalářská práce je zkoumání kompozit (slov složených) italského jazyka v letech 1950 - 1960. Práce je rozdělena do dvou částí. Část teoretická se v jednotlivých kapitolách věnuje vzniku, vlastnostem a rozdělení těchto kompozit dle jejich vlastností a vztahů mezi jednotlivými komponenty. V části analytické jsou excerpována kompozita typu N + N, která vznikla ve výše zmíněných letech. Spojením "vybraná kompozita" máme na mysli, že nejde o kompozita vzniklá pomocí konfixace, výpůjčky z cizích jazyků nebo kompozita jiného typu než N + N, ale o kompozita pouze italská, která jsou složená vždy ze dvou substantiv. Cílem práce je u těchto excerpovaných kompozit určit všechny vlastnosti, kterými se zabývá část teoretická a zjistit, v jakých vědních oborech se tato kompozita uplatňují nejvíce. Dalším úkolem je zjistit, zda se vyhledaných kompozit užívá v současné italštině.
N + N compounds and their typology
Keywords: slova složená; kompozice; kompozita N + N; komponent; konfixace; kompozice románská; typologie kompozit; compound words; composition; compounds N + N; components; composition neo-classic; composition romance; composite typology