Enkopréza u dětí jako ošetřovatelský problém - Tillerová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2021)
Enkopréza je poruchou, při které dochází k svévolnému či mimovolnému odchodu stolice na nevhodných místech či neustálým špinění stolicí. U každého dítěte dochází k individuálnímu vývoji kontroly vyměšování a proto svévolný odchod stolice není označován za zdravotní problém do 4 let věku dítěte. Samovolný odchod stolice nebo fekální znečištění má obvykle mimovolní charakter. Enkopréza se často vyskytuje současně s enurézou. Může být také součástí dalších organických či psychických poruch, včetně poruch chování. Poprvé přichází dětský pacient s enkoprézou a jeho rodiče do kontaktu se zdravotníky obvykle v ordinacích praktického lékaře pro děti a dorost. Ostatní případy jsou diagnostikovány při přijetí na lůžkové oddělení převážně psychiatrické péče. Výsledky výzkumného šetření ukazují na nedostatečné teoretické znalosti sester při rozeznání enkoprézy u dětí. Současně však sestry ošetřovatelský proces těchto dětí zvládají díky dlouhodobé praxi. Z výzkumného šetření a případových studií vyplývá, že nejzásadnějšími specifiky ošetřování dětí s enkoprézou je pomoc dítěti s enkoprézou při hygieně, pomoc při psychickém zvládání nemoci a sociálním začleňování dítěte s enkoprézou. Sestra také významně přispívá k edukaci dítěte, jeho rodičů a blízkých, zvláště v oblastech nastavení režimu dítěte v oblastech hygieny a stravování.
Encopresis in children as a nursing problem
Keywords: dítě; enkopréza; inkontinence stolice; ošetřovatelská péče; child; encopresis; fecal incontinence; nursing care