Možnosti a způsoby využití metod operační analýzy v logistice - Erhart, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním cílem této diplomové práce je najít možnosti uplatnění metod operační analýzy v logistice, navrhnout optimální řešení konkrétní situace v konkrétní firmě, porovnat se skutečností a navrhnout možná zlepšení. Jejím smyslem mělo být využití exaktních metod při rozhodování. Po načerpání teoretických poznatků studiem literatury došlo k jejich ověření v konkrétních podmínkách firmy ČSAD JIHOTRANS, a.s. Pro seznámení s prostředím jsem využil konzultací s managementem firmy, studování systému na základě poskytnutých údajů a obchodních podmínek sběrné služby. Z exaktních přístupů byla využita ABC analýza a metody MODI a VAM. V práci jsem zpracoval poskytnutá data o zásilkách podaných ve sběrných střediscích za jednotlivé měsíce roku 2008. Z vyřešených úloh metodami VAM a MODI vzešlo 6 možných alternativ, které hodnotí základní i suboptimální řešení. Z hlediska optimalizačního kritéria, minimální hodnoty účelové funkce, je nejvhodnější varianta I. Pokud budu vycházet ze současného fungování systému, nejvhodnější alternativou bude varianta VI. Varianta VI však nejméně splňuje optimalizační kritérium. Navrhuji proto možnost po přesunu původních svozů S5 do kompetence S2 zařadit ho mezi 8 regionálních center, která spojuje páteřní kamionová doprava.
Methods and possibilities of operation analysis use in logistics
Keywords: Operační analýza; Dopravní problém; Logistika; Operations research; Transportation problem; Logistic