Vývoj osídlení ve zvolených lokalitách v příhraničním regionu - Řezníčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem diplomové práce je vývoj osídlení v příhraničním regionu, konkrétně na Prachaticku. Diplomová práce je rozdělena na literární a praktickou část. Literární část je členěna do pěti kapitol. V prvních dvou kapitolách se čtenář nejprve seznámí s pojmem pohraničí, dále pak s pojmem Sudety. Dále literární část pojednává o historii osídlení na našem území počínaje pravěkem, přes příchod Slovanů, velkou kolonizaci, husitské války, třicetiletou válku, zrušení nevolnictví a v neposlední řadě události 20. století. Dále se historie osídlení zaměřuje na osídlení na Šumavě, kde se čtenář především dozví informace z období okupace a poválečných událostí. Na konci literární části je přehled faktorů, které ovlivňují vývoj venkova i v dnešní době. Stěžejní částí diplomové práce je především část praktická. Je založena na rodokmenu autorčiny rodiny a zaměřena na vesnice, ve kterých rodina žila nebo doteď žije. Některé vesnice zůstaly zachovány, některé po odsunu Němců zanikly docela. Praktická část mapuje každou z těchto obcí, popisuje jejich vývoj a zaznamenává, jak vesnice vypadaly na mapách stabilního katastru a jak se v průběhu historie změnily do dnešní podoby.
Settlement development in selected areas in the border region
Keywords: Vývoj osídlení; pohraničí; rodokmen; okres Prachatice; Oseky; Krejčovice; Milešice; Cudrovice; Kamýk; Radvanovice; Drslavice; Lažiště; Settlement development; border region; county Prachatice; Oseky; Krejčovice; Milešice; Cudrovice; Kamýk; Radvanovice; Drslavice; Lažiště