Hodnota vzdělání v kontextu hodnot studentů SOŠ a SOU Písek - Vítková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá hodnotovou orientací, hodnotou vzdělání a důvody předčasných odchodů žáků ze škol a na SOŠ a SOU Písek. Teoretická se zabývá vymezením pojmů hodnota, hodnotová orientace u dospívající mládeže a determinanty, které hodnoty mladých lidí ovlivňují. Práce popisuje systém vyššího sekundárního vzdělávání v ČR a u vybraných zemí EU. Přibližuje strategii vzdělávací politiky do roku 2020 a mapuje aktuální situaci na SOŠ a SOU Písek. Pozornost je věnována výskytu jevu předčasných odchodů žáků ze škol v ČR v porovnávání s vybranými členskými státy EU a prezentuje závěry některých českých a mezinárodních výzkumů. Praktická část práce se zabývá vlastním empirickým průzkumem, který je zacílen na hodnoty vzdělání a důvody předčasných odchodů žáků na SOŠ a SOU Písek. Průzkum je zaměřen na zjištění, zda je pro dané žáky vzdělání důležité a jaké jsou konkrétní důvody předčasných odchodů žáků na této škole.
Education Value in the Context of students Values at Secondary and Vocational School in Písek
Keywords: hodnoty; hodnotová orientace; žák; škola; vyšší sekundární vzdělávání; vzdělání; předčasné odchody ze škol; vzdělávací politika; SOŠ a SOU Písek; values; value orientation; pupil/student; school; upper secondary education; education; early school leaving/dropout; Secondary and Vocational School in Písek