Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska na území obce s rozšířenou působností Sedlčany - Herma, Jiří (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem bakalářské práce je popsat činnost a vybavení jednotek sboru dobrovolných hasičů obce a jejich schopnost zasahovat u mimořádných událostí. Dále práce zmapuje spolupráci jednotek sboru dobrovolných hasičů obce s profesionálním sborem. Teoretická část pojednává o historii a vývoji hasičství. Stručně přibližuje jeho vývoj od úplného začátku nejen v České republice, ale i ve světě. Následně popisuje hasičské župy a vývoj hasičstva na Sedlčansku. Dále se zabývá občanskými sdruženími na úseku požární ochrany v České republice a ve Slovenské republice. V České republice patří mezi nejznámější občanská sdružení; Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Česká hasičská jednota a Moravská hasičská jednota. Na území Slovenské republiky působí Dobrovolná požární ochrana Slovenské republiky. U Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska se práce zaměřuje na význam, podstatu a hlavní okruhy činností. V následující části se věnuje jednotkám požární ochrany. V prvé řadě vysvětluje rozdíl mezi sborem dobrovolných hasičů a jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce. Následně uvádí druhy a kategorie jednotek požární ochrany a rozdělení jednotlivých jednotek požární ochrany podle doby výjezdu. Zabývá se také základními úkoly jednotky sboru dobrovolných hasičů obce a zřizováním jednotky sboru dobrovolných hasičů obce. Cílem praktické části bylo zjistit, zda jsou zásahy jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí s profesionálním sborem častou záležitostí. Terénní výzkum probíhal v jednotkách sboru dobrovolných hasičů obce v regionu města Sedlčany. Pro potřeby výzkumu posloužily otázky použité při rozhovorech se zástupci jednotlivých jednotek. Vypracoval jsem statistiku, která je znázorněná v grafu. Z grafu vyplývá, kolikrát jednotka sboru dobrovolných hasičů obce zasahovala u požáru či mimořádné události sama a kolikrát ve spolupráci s jednotkou Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, požární stanicí Sedlčany. Z odpovědí získaných během schůzek vyplývá, že v daném regionu je spolupráce mezi profesionálním sborem a jednotkami sboru dobrovolných hasičů obce častá a nachází se na velmi dobré úrovni. Jednotky sboru dobrovolných hasičů samozřejmě představují pro region značný přínos.
Association of firefighters of Bohemia, Moravia, and Silesia in the municipality with extended powers Sedlčany
Keywords: Sedlčany; sbor dobrovolných hasičů; jednotka sboru dobrovolných hasičů obce; jednotky požární ochrany; zásahy; Sedlčany; volunteer fire brigades; volunteer fire brigade unit; fire protection units; interventions