Analýza obchodu s vybranými druhy z řádů Coraciiformes, Musophagiformes, Columbiformes a Piciformes - Záhorová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Mezinárodní obchod s faunou a flórou je v současné době vnímán jako jedno z největších ohrožení populací mnoha druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Podle dostupných informací některé druhy z důvodu nadměrného pronásledování lidmi pro maso nebo obchod z přírody ubývají. Na vzestupu je také nelegální obchod. Jeho obrat je odhadován v řádech miliard amerických dolarů ročně. Tato diplomová práce analyzuje mezinárodní obchod s vybranými druhy plodohmyzožravých ptáků asijských zoborožců, afrických turaků, jihoamerických tukanů a arassariů a holubů a hrdliček druhů zařazených do mezinárodní úmluvy CITES, a to za období od roku 1990 do roku 2015. Úmluva CITES, jakkoliv prokazatelně přispívá k ochraně biologické rozmanitosti a ochraně ohrožených druhů tím, že sleduje a reguluje obchod s nimi, má svá omezení i nedostatky. Ty byly v této práci popsány na konkrétních případech.
Analysis of Trade with selected species of Coraciiformes, Musophagiformes, Columbiformes and Piciformes
Keywords: CITES; mezinárodní obchod s volně žijícími zvířaty; nelegální obchod; Cuculiformes; Musophagiformes; turako; Coraciiformes; zoborožec; Bucerotiformes; Columbiformes; holub; hrdlička; Piciformes; tukan; arassari.; CITES; International trade; Illegal trade; Wildlife traficking; Cuculiformes; Musophagiformes; Coraciiformes; Hornbill; Bucerotiformes; Columbiformes; Dove; Pigeon; Piciformes; Toucan; Arassari.