Vliv literárně-dramatických her a cvičení s tématem pohádka na rozvoj osobnosti dětí předškolního věku - Škardová, Eva (Jihočeská univerzita, 2020)
Záměrem práce je rozvinout a obohatit dětskou stránku osobnosti skrze zábavnou formu literárně-dramatických her a cvičení na téma pohádka. Kvalifikační práce je rozčleněna do dvou částí. První teoretická část se zabývá vysvětlením základních termínů z dramatické výchovy a také pojmů hra a cvičení. Dále charakterizuje období předškolního věku z hlediska vývojové psychologie. Popisuje tělesný a pohybový vývoj, poznávací procesy a emoční a sociální vývoj. Poté pojímá téma pohádek. Věnuje se významu pohádek pro rozvoj osobnosti dítěte a psychologickému rozboru vybraných pohádek. Druhá praktická část představuje navržený projekt pro děti předškolního věku s názvem "Poznej říši pohádek". Nakonec je zhodnocena praktická zkušenost s projektem ve vybrané mateřské školce. V závěru práce je zhodnoceno, zda je cíl bakalářské práce naplněn.
Influence of literary-dramatic games and exercises with the theme of fairy tale on the development of the personality of preschool children
Keywords: Dramatická výchova; hry a cvičení; předškolní věk; rozvoj osobnosti; pohádka; psychologie; Červená Karkulka; O perníkové chaloupce; Popelka; Sněhurka; rozvojové cíl; Drama; games and exercises; preschool age; personality development; fairy tale; psychology; Little Red Riding Hood; About the Gingerbread House; Cinderella; Snow White; development goals